La posidònia és una planta aquàtica endèmica de la Mediterrània; una planta que arrela, creix i resisteix sense aturar, com tot l'alumnat que forma part d'aquest ambient que madura dia a dia. Un ambient que intentam que sigui tranquil, acollidor, dissenyat en bona part amb materials naturals i de la mar (copinyes, posidònia, branques de la mar, cornets, ...) per a poder-los tocar, observar, experimentar, aprendre i també jugar.
<Estima'm quan menys m'ho mereixo perquè és quan més ho necessit>
Proverbi xinès
CURS 2024 / 2025
LA VOLTA AL MÓN: PARTICIPACIÓ DE LES FAMÍLIES
Per fer la volta al món i conèixer animals, països, banderes, monuments, construccions i gent dels altres continents hem fet servir les capses dels continents amb l'ajuda de les famílies que han pogut venir-mos a ajudar. Així també han pogut veure com feim feina i a quins aspectes donam importància. Moltes gràcies!
LA VOLTA AL MÓN
Avui hem començat la volta al món, amb la que descobrirem animals, països i banderes, persones i monuments i construccions dels diferents continents. En aquest viatge ens acompanyen les famílies i això ho fa encara més especial.
CONEIXEM LA CULTURA DEL MARROC
Hola famílies, avui ha estat el gran dia. Algunes famílies d'origen magrebí han vengut a l'escola i ens han apropat la seva cultura ensenyant-nos a fer pa, te i tatuatges de hennah. També ens han duit la vestimenta típica d'allà, ens l'hem poguda provar i veure com ens quedava. A l'hora de berenar hem pogut prendre el te amb els tassons i les teteres que ens han duit.
ACTIVITATS EN FAMÍLIA: SANT ANTONI
Els tres primers dies de processos d'aquest any els hem dedicat a una de les festes més importants de Manacor: Sant Antoni. Per això, vam convidar a les famílies a participar durant les propostes d'aquells dies.
ACTIVITATS DEL PROCÉS "LES PLANTES"
Aquesta setmana hem fet 3 activitats especials relacionades amb el procés d'aprenentatge que duim a terme en aquest primer trimestre.
TALLER: LA NATURA A LES RONDALLES
A la institució Alcover na Xisca ens va contar la rondalla "El drac de sa muertera blanca", on hi surten la murta, la vinya, les figueres i el porradell. Després vam fer un taller d'art relacionat amb aquestes plantes.
CONTA-CONTES AMB FUNDACIÓ DEIXALLES: L'HORT DE L'ARLET
Vam tractar temes sobre reciclatge, reutilització de deixalles, problemàtiques dels plàstics...
CERCA DEL TRESOR
Hem anat a la Plaça de Ses Perleres a fer una cerca de tresors de la naturalesa. També hem aprofitat per diferenciar entre herba, arbust i arbre.
SORTIDA PRIMER TRIMESTRE: DE SES COVETES A SA RÀPITA
Hola famílies, el passat dijous 14 de novembre vam fer una sortida amb en Joan i en Toni, del Camp d'Aprenentatge d'Es Palmer, aprofitant que som de l'ambient de Posidònia. A Ses Covetes vam fer un taller de restes de platja, xerrant de la importància de cuidar la Posidònia. Després vam berenar i, caminant, caminant fins a Sa Ràpita, vam fer una activitat de recollida de plàstics. Vam aprendre moltíssimes coses i ens ho vam passar molt bé!
ENTRADES RELAXADES
Aquí teniu una foto de com està l'aula durant les entrades relaxades. Quan arribam és el moment de saludar i entrar tranquil·lament dins l'ambient, per començar el dia amb calma i amb bon peu. Els nins i nines de Posidònia aprofiten aquestes estones per llegir o pintar al seu quadern (ja veureu a final de curs quins quaderns més preciosos que ens quedaran!).
MOMENT DE PROCESSOS: LES PLANTES
Hola famílies, avui a processos hem posat en marxa el nostre primer experiment relacionat amb les plantes. Volem comprovar si són certes les informacions que hem tret entre tots en relació a "Què necessiten les plantes per viure i per créixer?". A l'assemblea hem conclòs que necessiten AIGUA, TERRA, AIRE I SOL. Per això, llevarem a cada una d'aquestes plantes un d'aquests elements, menys a una que li donarem tot allò que pensam que necessiten.
A la que li hem llevat el sol l'hem tancada dins un armari de l'aula, a una altra li hem llevat la terra, a la del pot de vidre l'hem deixada tancada sense aire i a una altre no la regarem. Què creis que passarà? Ho anirem mirant els dies que tenim processos i en treurem les conclusions!
Hola famílies, benvingudes a Posidònia! Aquests primers dies ens anam habituant a les Propostes Analítiques, els processos nous, l'Educació Física, la música... També aprenem com estan ordenades les coses, en quins moments podem pintar al nostre quadern, com funciona un arxivador... Tenim moltes ganes d'aprendre passant-ho bé!
Mirau, aquest va ser el primer dia que ens vam asseure a fer propostes de processos. Vam encetar el tema amb un conte ("Posidònia, la dama de la mar") i a partir d'aquí feim diferents propostes, cada una a una taula o espai diferent: portades de processos per posar a l'arxivador, mandales de plantes i flors, espai de biblioteca amb contes especials, una proposta per saber d'on ve l'arena i un dibuix preciós amb aquarel·la sobre la Posidònia Oceànica. Anam aprenent a gestionar el temps, a veure on hi ha un lloc, a saber controlar quines propostes ja he fet i quines me queden per fer... Molta feina d'organització i autonomia que anirem millorant dia a dia!
CURS 2023 / 2024
LLIURE CIRCULACIÓ A POSIDÒNIA
Durant la Lliure Circulació a Posidònia podem fer propostes que ens serveixen per començar a familiaritzar-nos amb les lletres a través del joc, la manipulació, els dibuixos i les manualitats... També, si volem, començam a escriure paraules conegudes amb l'ajuda dels abecedaris de fusta.
ACTIVITATS EN FAMÍLIA
Els darrers dies de processos abans de les vacances de Nadal i els primers dies del segon trimestre vam tenir famílies dins l'aula. Ens van ajudar a introduir jocs nous i propostes que necessitaven de l'ajuda d'un adult. Ens agrada que vengueu perquè així podeu veure com feim feina i quin tipus de propostes treballam. Moltes gràcies a aquelles famílies que ens vau poder dedicar una estona! Va anar tan bé i ens va agradar tant que segurament vos tornarem a convidar!
VISCA SANT ANTONI!
NADAL A L'ESCOLA
Aquest Nadal hem visitat dos betlems (el de s'Ermita de Santa Llúcia i el betlem del nostre barri) acompanyats pels infants de 2n, 3r i 4t d'EP. A més, hem fet el ritual de l'espiral d'advent, hem menjat xocolata amb ensaïmada i coca gràcies a l'AFA, hem anat a cantar les nadales a Sant Pau i hem escrit i entregat les cartes als patges dels Reis d'Orient!
SORTIDA AL CAMP D'APRENENTATGE D'ES PALMER (CAMPOS)
Per concloure el procés d'aprenentatge que hem fet aquest primer trimestre, relacionat amb la Posidònia i les plantes, vam fer una sortida al Camp d'Aprenentatge d'Es Palmer, a Campos, on vam fer un taller de restes de platja mentre gaudíem de la platja de Ses Covetes i anàvem caminant fins a Sa Ràpita.
Gràcies a n'en Joan i en Toni vam descobrir que a les platges no sols hi ha restes de posidònia o de la mar, sinó que també hi arriben restes terrestres i d'altres coses molt dolentes pel medi, com els plàstics. A poc a poc vam anar descobrint que erem grans observadors, ja que vam trobar coses tan especials com ous de tauró i postes de caragols. També vam veure que els mars estan plens de plàstics, i que quan hi ha temporal aquests són arrossegats a la platja. Vam poder recollir taps, cordes, plàstics grans, microplàstics i llàgrimes de sirena (unes bolletes ben petites que cauen dels grans vaixells amb les que es fan totes les coses de plàstic).
Caminant cap a Sa Ràpita, en Joan ens va contar la història d'un home de Porreres que, uns estius enrere, es va fer amic d'un pop i li va dedicar un dibuix a una porta i una poesia. Quan vam arribar a l'escola vam veure un vídeo d'aquesta història real!
Una vegada a l'escola i aprofitant tot allò que vam aprendre, hem fet una proposta de classificació de restes de platja!
PRIMERES SETMANES!
Hola famílies, benvingudes a Posidònia! Aquests primers dies hem estat molt enfeinats ja que ens hem hagut d'adaptar al nou ambient i a les noves rutines i horaris. Dia a dia, anam fent passetes tots junts per aconseguir-ho! Mirau què concentrats durant les "propostes analítiques". Aprendre en petits grups mentre passam una bona estona junts i ens divertim ens ajuda a aprendre més i millor!
CURS 2022 / 2023
SORTIDA AL CAIXAFORUM!
MOMENTS DE PROPOSTES ANALÍTIQUES
Famílies, aquí teniu un recull dels moments de propostes analítiques d'aquestes darreres setmanes. Al llarg del trimestre ens hem anat adaptant a aquestes estonetes i ara ja sabem que són moments de concentració i atenció i que hem de dedicar el temps que faci falta a cada proposta per estar-ne satisfets!
DETECTIUS A LA NATURA!
Hola famílies! Avui ha vengut na Cati a fer-mos l'activitat "Detectius a la natura"!. Hem descobert pigments naturals i hem fotografia plantes i flors amb una tècnica anomenada cianotípia. Tot això ho tendrem guardat al nostre quadernet de detectiu! Ens ha encantat, moltes gràcies Cati!
RECERCA DEL TRESOR AL PARC DE NA MOLLA!
Hola famílies! Dilluns dia 17 d'octubre vam anar al Parc de na Molla a jugar una mica i a fer una recerca de tresors que ens dona la natura quan som a la tardor!
PRIMERES SETMANES
Hola famílies dels nins i nines de Posidònia, benvingudes i benvinguts al nostre ambient! Setembre ens ha ajudat a adaptar-mos dins la nostra aula i a fer-mos a la idea de què són les "Propostes analítiques". A més, cada divendres en Pere ens fa un taller de papiroflèxia que ens encanta!
CURS 2021/22
Aprofitant que hem estat estudiant la terra, i més concretament de quina manera trobam aigua al nostre planeta, hem fet una visita a les Coves del Drach per veure aquesta aigua subterrània i les formes que arriba a crear tan espectaculars.
Aquest acabament de curs l'hem pogut disfrutar amb unes Colònies al Casal de la Colònia de Sant Pere juntament amb els companys i companyes de 2n. En ho hem passat pipa!
Aquest segon trimestre ja ens tocava fer una sortida llarga, de tot el dematí. Hem anat amb tren fins a Sineu i allà hem pujat a l'Hermita on hem pogut tenir contacte amb la natura i hem passat una estona molt divertida. Repetiríem!
Ens varen convidar a visitar el molí d'en Fraret i tot el que conserven a dins ell, part de la història que no coneixíem i que ens ha agradat conèixer. Ademés na Marga ens va contar la rondalla d'en Joanet i els set missatges. Moltes gràcies!
Aquest carnaval hem aprofitat per decorar-nos a una foto en blanc i negre nostra, disfraçar-nos a psicomotricitat i fer molta bulla el dia de carnaval!
La nostra gran festa. L'hem disfrutada a través de moltes activitats. VISCA SANT ANTONI!
Aprofitant que ara esteim fent el procés del nostre poble, divendres dia 4 vàrem fer un taller pel centre de Manacor amb l'ajuda de na Xesca. Hem après els diferents sectors de treball mentre coneixíem llocs i comerços emblemàtics del poble on vivim. També vàrem aprofitar per berenar i divertir-nos al parc de Sa Plaça des Mercat.
La nostra primera sortida amb autobús ha estat a Ses Covetes, per la platja d'es Trenc, a descobrir aspectes sobre el nom del nostre ambient: LA POSIDÒNIA. Ha estat molt interessant i diverit a la vegada.
La setmana passada en Tomeu Granera i en Joanet Recicles ens van venir a fer una xerrada molt divertida sobre el reciclatge, i avui na Pilar ens ha duit un trivial per acabar d'entendre com és d'important el reciclatge per cuidar el nostre planeta. Ara ens toca posar-ho en pràctica!
Avui amb na Cati hem fet un taller de Detectius a la Natura, aprofitant que esteim treballant el procés de la Posidònia. Hem anat amb ella fins a la plaça de les Perleres i hem fet dues tècniques amb plantes. Gràcies Cati, hem gaudir molt!
Fa uns dies vam anar al Parc de na Molla a jugar-hi una estoneta, JA L'ENYORÀVEM! Hi hem passat moltes estones bones.
CURS 2020/21
Per acabar el curs i combatre la calor hem anat a la platja de Cala Mendia i tot i que no feia molt bona mar han disfrutat de jugar amb les ones.
Acabam ja el curs i aprofitant que hem estudiat la Terra i el cicle de l'aigua hem anat a les coves del Drach. Primer i per obrir gana vam anar a la Torre dels Falcons on van jugar una estona a l'aire lliure i després ens vam refugiar a les fresques coves. Els va agradat molt!
Divendres dia 14.05 vàrem anar a l'Escola de Mallorquí a fer una activitat sobre els cossiers. Va ser molt interessant ja que ens van explicar qui eren, com es va recuperar i també vàrem ballar. De camí a l'escola ens vam passejar per Manacor encantat.
A processos vam estudiar els punts cardinals i per posar-ho en pràctica vàrem fer una gimcana al parc de na Molla. Aquesta consistia en cercar objectes amagats als diferents punts cardinals i després havien d'escriure el nom dels objectes.
Les sortides d'aquest curs han estat molt relacionades amb el nom del nostre ambient, Posidònia. El primer trimestre vam anar al parc natural de Mondragó i al segon a la platja del Trenc. A aquesta darrera sortida vam observar els beneficis de la posidònia per l'ecosistema i també vam cercar restes d'arribada.