Rosetó i Vitrall

Un rosetó i un vitrall estan formats per moltes peces, que ben juntades formen un tot ple de bellesa i harmonia. I així són els nostres ambients, un conjunt de peces, els alumnes, cadascú amb les seves particularitats i diferències, però que entre tots conformen un equip en sintonia, harmònic i cohesionat. I aquí serà on podreu descobrir el seu dia a dia, allò que fan i el que van aprenent.

Ben aprop d'arribar al cim de primària, ens toca conèixer l'autèntica arquitectura, entesa com un art de construir. Molt tendrem enguany per conèixer: plànols, edificis, escales, arcs, ponts, castells, molins... i com a element captivador, de bellesa, que desperta els sentits, tendrem el rosetó i el vitrall.

Benvinguts al nostre espai!

CURS 2023-2024

SORTIDA XARXA FORESTAL

Dia 16 de maig vàrem realitzar una sortida al Pinar de sa Coma. Allà vàrem dur a terme l'activitat "Coneixes el teu bosc més proper?" , amb els monitors de Xarxa Forestal de les Illes Balears on, a partir d'un joc havíem de reconèixer éssers vius que componen el nostre bosc. Una de les propostes era fer una obra artística amb elements naturals. Aquesta sortida es relaciona amb el pla de treball de processos sobre els ecosistemes i que, per causes de la meteorologia vàrem haver de suspendre. Va ser una jornada lúdica que ens va permetre conèixer la riquesa d'un espai natural proper i, a la vegada, ens va permetre poder ser conscients de la petjada humana. Els i les nostres alumnes vàrem dur a terme una recollida de residus considerable. 


VIATGE A MENORCA


Dia 15 i 16 d'abril vàrem partir a Menorca a fer una estada al Camp d'aprenentatge d'Es Pinaret.

Dia 15 d'abril, partírem ben prest. A les 6 del matí ens havíem de trobar a sa Plaça de sa Torre per gaudir d'aquest mini viatge. Partírem des d'Alcúdia en vaixell i a les 10 h, en arribar a Ciutadella, començàvem la nostra aventura. Primer amb una activitat molt interessant: "Descoberta de Ciutadella". L'activitat és un passeig educatiu per Ciutadella antiga on es combinen història, arquitectura, i coneixements generals de la ciutat, antiga capital de Menorca. Iniciàrem la nostra activitat a la Plaça de les Palmeres i, en petits grups, vàrem anar descobrint la ciutat.

Després de l'activitat, vàrem partir cap al camp d'aprenentatge. Allà ens vàrem poder organitzar per dormir, els torns de tasques i descobrir l'entorn.

Dia 16 d'abril, vàrem realitzar un taller d'apicultura. Amb aquest taller ens van mostrar la vida de les abelles i a la feina de l'apicultor. Així com conèixer els beneficis que té la mel i la importància de les abelles en la nostra vida. Amb l'uniforme corresponent, vàrem tenir l'oportunitat de conèixer de ben a prop les caeres que tenen al camp d'aprenentatge i veure com són aquestes per dins.

Sens dubte va ser tota una experiència educativa i personal. Vàrem gaudir molt de l'experiència. 

TALLER DE S'ALTRA SENALLA SOBRE IGUALTAT D'OPORTUNITATS.


 El passat dia 11 de març vàrem dur a terme una activitat molt especial. Es tractava d'un taller sobre la Igualtat d'oportunitats que ens va presentar s'Altra Senalla. A través del conte "Les vambes de la Sofia" ens varen explicar quina és la seva tasca sobre el Comerç Just i la justícia social: aconseguir un equilibri entre dues parts desiguals. La seva tasca està orientada al fet que les persones que treballen el camp a altres indrets del món, on pateixen aquestes desigualtats, rebin un preu just pels productes que elaboren. També ens van ensenyar que aquests productes han de tenir uns requisits per poder obtenir un segell per ser producte de Comerç Just. 

Sortida al CaixaForum. 

Taller "El món de la cèl.lula"

El passat dia 7 de febrer vàrem anar de visita al CaixaForum Palma. L'objectiu de la visita era dur a terme una activitat vinculada amb l'actual pla de treball de Processos: la cèl·lula. Posàrem en comú tot el que hem après i també ens varen ensenyar a emprar el microscopi per observar diferents tipus de cèl·lules. Va ser una experiència engrescadora i ben interessant. 


Club de lectura 5è

Enguany l'ambient del Rosetó participam del Club de lectura, activitat oferida per l'Ajuntament de Manacor. El vint-i-cinc de gener vàrem poder gaudir d'una sessió molt engrescadora de lectura compartida. Ens varen presentar llibres nous sobre l'empatia i el respecte vers els companys i també vàrem agafar en préstec el llibre "En tu piel" de n'Emmanuel Bourdier que compartirem en les sessions de lectura de l'escola. En la sessió següent posarem en comú el que hem llegit i com ens ha fet sentir aquest llibre a través del diàleg i l'intercanvi de sentiments que ens ha fet experimentar.

SORTIDA PARLAMENT ILLES BALEARS

El passat quinze de desembre els nins i nines de l'ambient del Rosetó varen visitar el Parlament de les Illes Balears. Una sortida que culminava el treball fet al llarg del primer trimestre a processos, cinc plans de treball que junts formaven el procés "De Manacor a Europa". Al llarg d'aquest procés, entre moltes altres coses, els nostres infants han pogut descobrir i aprendre les institucions i el òrgans de govern de les Illes Balears i de l'Estat Espanyol. Així, doncs, quina millor manera d'acabar aquest treball que coneixent de primera mà una d'aquestes institucions. Una sortida que vàrem poder fer en tren, tota una experiència més pels nostres nins i nines.

SORTIDA LA SEU

El passat tres de novembre els infants de l'ambient del Rosetó varen fer la primera sortida del trimestre, que es tractava d'una visita a la Seu. Aquesta sortida té una vinculació amb el nostre ambient i els nins i nines varen descobrir, entre altres coses, que a la Seu hi ha la rosassa (o el rosetó) més grossa del món gòtic. A més de la visita de la Seu, el grup va poder passejar pels jardins del Rei, un dematí ben complet!

CURS 2022-2023

ÍNDEX

SORTIDA SON PERETÓ

Sortida del segon trimestre passada per aigua!

Després de dies dubtant de si sortiriem o no pel mal temps i esperant al darrer dia per veure si ens plouria o no, decidirem partir i provar sort. 

La veritat és que la primera hora el primer grup va poder fer la visita de la mà den Biel, sense cap tipus de problemes, encara que el terra estàs un poc banyat i les aabates sens omplissen de fang. A l'hora del segon grup, la cosa es va desbaratar i comença a fer brusca. Així i tot decidirem seguir l'explicació i la visita amb paraigües, i la veritat que va ser diferent. Ens emportam moltes paraules noves: Basílica, altar, reliquies, sitges, piques, i també moltes imatges que ens impactaran pel fet de pensar que allà hi enterraven persones grans i petites.

Veient que la cosa no aturava i no podriem quedar a jugar per allà damunt el terreny pel fang, haguerem de decidir donar per acabada la sortida i partir cap a l'escola. I així ho ferem. Ens quedam amb aquesta gran experiència de sortida amb remullada inclosa i amb la provocació inicial del que ara entrarem a treballar: La història.

IGUALMENT DIFERENTS

Amb l'activitat IGUALMENT DIFRENTS, en Victor Uwagba ens ha fet passar una estona d'allò més divertida i a la vegada productiva. Amb el seu humor, parlar simpàtic, veu característica i gràcia, ens ha fet veure com tos sóm difrents, que els judicis no ens porten enlloc, que no hi ha races més bones que altres, que a vegades les aparences ens porten a la confusió, que és molt fàcil malinterpretar les paraules i canviar de sentit un fet o una realitat.... en fi, que si ens miram amb bons ulls tots, seguem com seguem, i ens respectam la vida resulta més fàcil.

Gràcies Victor per tot i sobretot per treure'ns tantes rialles de la nostra boca!

PUJAM A L'ERMITA

Divendres dia 9 de desembre vàrem anar fins l'ermita per passar-hi una estona tots plegats amb els nostres companys de l'ambient dels Vitralls. Tot i que al principi pareixia que el temps no acompanyaria, el dia es va destapar i vàrem poder gaudir d'un dematí preciós, i el que és encara més important, ens ho passàrem molt bé tots junts!


INICIAM EL CLUB DE LECTURA 

El mes d'octubre varem iniciar el Club de Lectura,  una proposta oferida per l'Ajuntament de Manacor i que promet ser molt interessant.

De la mà de n'Eulàlia descobrirem un món ple de fantasia endinsant-nos dins el bosc. Allà ferem un petit viatge entre boscos, llibres i imaginació i per últim ens emportarem un llibre (els de 5è A La mà negra i els de 5è B un còmic den Tintin), que llegirem a casa i a l'escola per després a la propera trobada fer-hi una feina. 

El passat divendres 2 de desembre, tornàrem a la biblioteca per dur a terme la segona sessió i posar en comú tot allò que ens ha cridat més l'atenció del llibre, com ens hem sentit, amb qui ens hem identificat.... També aportàrem diferents creacions nostres per col·locar al bosc dels llibres. 

En sortir de la biblioteca, voltàrem pel centre per veure tots els llums de Nadal que ja estaven preparats. 

ENS VISITA EL REGIDOR DE FESTES, ESPORTS I GENT GRAN

Estudiant Manacor, les barriades, l'Ajuntament... hem tengut la gran idea i la gran sort de poder gaudir de la visita del regidor Artur Aguiló, manacorí de sa barriada de sa Torre, regidor de l'Ajunatement i padrí jove de na Caterina.  A partir de les preguntes que realitzàrem a casa ferem grups de treball per posar-ho en comú i classificar-les. Avui ens hem reunit els dos grups de 5è per fer-li les preguntes i aprendre de tot plegat.

5è A: VISITAM EL CLAUSTRE, L'AJUNTAMENT I L'ESGLÈSIA GRAN 

Dijous passat vàrem sortir de l'escola per fer un petit recorregut per Manacor. Primer ens aturàrem a l'Esglèsia Gran, on vàrem poder observar el campanar i el seu interior, amb el rosetó i els vitralls meravellosos.

Després vàrem partir cap al Claustre, on vàrem fer un petit recorregut per la seva història, a més de poder veure l'escut més antic de Manacor.

Tot seguit anàrem a l'Ajuntament. Allà vàrem visitar la Sala de Plens i vàrem aprendre com funcionen els Plens municipals.

Per acabar, abans de partir vàrem tornar a l'esglèsia i vàrem treure l'artista que duim dedins per fer-ne un dibuix. Ens vàren quedar preciosos!

5è B: REGIDORS I REGIDORES PER UNS INSTANTS! 

Aquesta setmana hem fet una visita al centre de Manacor, i allà hem conegut una mica més de la nostra ciutat. De la mà de na Xesca, hem après una mica sobre el Claustre de Sant Vicenç Ferrer i tot seguit hem tengut l'honor i el plaer de visitar i conèixer  a primera línia la Sala de Plens de l'Ajuntament de Manacor. 

Hem pogut seure'ns i sertir-nos per uns moments regidors i regidores de la nostra ciutat, i també na Caterina, la nostra representant que ha sortit votada al Consell d'Infants s'ha situada a la cadira més alta de la sala, i sentir-se per uns instants una autèntica batlessa.

Ens ha visitat el regidor de Cultura i Educació Mateu Marcé, i ens ha explicat i resolt dubtes sobre l'Ajuntament. Ens ha encantat l'experiència, tant que ens feia ganes quedar-nos-hi més temps. Qui sap, si un dia d'aquí anys, alguns d'aquests infants podrà encendre de bon de veres un micro de la sala i parlar com a vertader regidor o regidora o fins i tot de batlle o batllessa. Vos asseguram que tenim uns bones candidates!!

Ah!! I com no, hem aprofitat la jornada, per passar a veure i conèixer un poc més sobre el símbol de la ciutat de Manacor: l'esglèsia de Ntra Sra del Dolors i el seu gran campanar. Hem observat de ben a prop els vitralls i rosetons tan guapos que té. Vaja Temple impressionant i preciós!

SORTIDA A LA SEU

Dia 14 de novembre vàrem fer una sortida a la ciutat de Palma per visitar-ne la Catedral. Sabíeu que és la més alta d'Espanya? O que té 800 anys d'antiguitat? Tot això i més ho vàrem aprendre ahir. 

Una vegada allà, vàrem visitar els diferents espais de què consta, com ara la zona reformada fa pocs anys per Miquel Barceló o l'espai dissenyat per Antoni Gaudí, on realitzàrem un taller en què aprenguérem a escriure el nostre nom amb estil gòtic. Som uns vertaders artistes!

I això encara no es tot. Abans de partir vàrem fer una petita ruta pel casc antic; entre altres llocs, visitàrem l'Ajuntament, el Parlament, el Palau de l'Almudaina i la Llotja, on molts de nosaltres no havíem estat mai. Ens ho passàrem molt bé!