FONERS

Els foners balears formaren un cos d'exèrcit propi de l'edat antiga, integrat per indígenes de les Balears, presents tant a les tropes cartagineses com romanes, sobretot durant el període post talaiòtic o talaiòtic final. Ja foren presents a les guerres contra els grecs a Sicília, des de la fi del segle V i IV aC, així com a la II Guerra Púnica, concretament, se sap que els foners balears van participar en la Batalla de Baecula. Posteriorment serviren com a tropes auxiliars d'infanteria lleugera en múltiples combats, entre els quals cal esmentar la seva presència a les legions de Juli Cèsar a la Guerra de les Gàl·lies. La provisió de soldats mercenaris es feia per lleves voluntàries, encara que a la fase final de les guerres púniques els cartaginesos, impel·lits a reclutar noves tropes, tingueren enfrontaments amb les poblacions balears i sembla que, almenys a Menorca, procediren a lleves forçoses. 

VIQUIPÈDIA

CURS 2023-24

SORTIDA A LA FÀBRICA DE GALLETES QUELY

Avui divendres, dia 31 de maig, hem fet una sortida relacionada amb els dos darrers processos que hem treballat: els sectors de població i les màquines. Per això hem fet una visita a la fàbrica de galletes Quely d'Inca.

Ha estat una sortida molt interessant que ens ha permès relacionar els continguts treballats amb la realitat de les nostres illes. Allà ens han explicat com va començar la fàbrica i hem vist  des de les primeres màquines que s'utilitzaven fins arribar a les actuals.

A més, després de la visita a la fàbrica, hem anat a un parc a berenar i a jugar una estona per a tornar així com hem partit: amb el tren!

SORTIDA: MANACOR, POBLE O CIUTAT?

El passat dia 10 d'abril férem una sortida per Manacor organitzada per l'Ajuntament.

 La sortida té com a objectius entendre els conceptes de poble i de ciutat i les diferències entre ells, relacionar els elements propis dels pobles i de les ciutats, comprendre el procés evolutiu del nucli de població manacorí, així com relacionar els fets històrics amb el desenvolupament urbanístic de Manacor. 

Va ser una sortida molt agradable i interessant!

SORTIDA AL PARC NATURAL DE LA PENÍNSULA  DE LLEVANT.

Dia 21 de febrer l'alumnat i mestres de  l'ambient de Foners vàrem fer una sortida per anar al Parc natural de la península de Llevant. Triàrem aquest indret, ja que a més del seu valor com a espai natural protegit, allà hi conflueixen diferents hàbitats en un espai relativament petit i, en aquests moments, el procés que treballam dur com a títol "Els paisatges".

En el procés treballam, investigam, cercam informació, etc. sobre els diferents tipus de paisatges, així com els diferents tipus de relleu, continguts que vàrem poder veure de primera mà allà mateix i que ens va mostrar una educadora ambiental, na Catalina.

VISITA AL MUSEU DE MANACOR

El passat 20 de novembre, continuant amb el procés de la Prehistòria, vàrem visitar el Museu de Manacor. Allà verem la sala dedicada a la Prehistòria  i ens explicaren com es pensen que es vivia en aquella temps, a partir de les restes trobades fins ara.

VISITA A L'HOSPITALET VELL.

Aquest trimestre hem començat el processos amb els nom del nostre ambient "Foners" i l'hem enllaçat amb la prehistòria. 

Per conèixer de primera mà el que fa referència a les Illes Balears hem fet una sortida al poblat de l'Hospitalet Vell on ens han explicat i ens han donat molta d'informació sobre les navetes, els talaiots i la gent que vivia aquí durant aquesta etapa. Moltes gràcies Magdalena per tota la informació i fer-ho tan proper  i entenedor per a l'alumnat de 3r EP.

CURS 22-23

CAMPAMENT A BINIFALDÓ

Els dies 16 i 17 de maig vàrem anar de campament a Binifaldó. Vàrem passsejar i vàrem veure coves, paisatges, sitges, boscos d'alzines... Vàrem gaudir molt de poder conviure aquests dos dies tots junts!

Taller "famílies diverses"

Aquesta setmana ens ha visitat na Marga per fer un taller amb nosaltres. Hem conversat i hem jugat per arribar a la conclusió final de que no existeix un tipus de família "normal" sino que totes ho són. No hi ha cap família igual i totes són igual de vàlides. A més hem xerrat de la importància de la família i el lligam que ens uneix. Per acabar cada infant ha fet un dibuix de la seva família.

VISITA A L'HOSPITALET VELL

Durant la recta final del procés sobre la prehistòria vàrem visitar el poblat talaiòtic de l'Hospitalet vell per veure navetes i talaiots i aprofundir una mica més sobre aquests. Gràcies a na Magdalena vàrem poder resoldre molts de dubtes que teníem.

També vàrem poder visitar el museu d'història de Manacor per aprendre i veure més coses sobre els nostres avantpassats.


CURS 21 - 22

ECOSISISTEMES DEL MÓN

Després d'haver investigat sobre els diferents ecosistemes del món els infants de l'ambient dels Foners han elaborat unes maquetes amb petits grups.

Acabades les maquetes hem fet una exposició a l'espai obert, perquè tota la comunitat educativa la pugui visitar i sentir l'explicació per part dels membres dels diferents grups. 

MANACOR POBLE O CIUTAT?

Una de les activitats que vàrem fer durant els darrers dies del segon trimestre va ser Manacor poble o ciutat?

Gràcies a la visita guiada per diferents llocs emblemàtics de la nostra ciutat vàrem descobrir molts de racons que no coneixíem o simplement no en sabíem la seva història.

Saps que en varen sortir de preguntes... 

SORTIDA AL PARC DE LLEVANT

Per conèixer de primera mà els elements dels paisatges de costa i de muntanya hem anat d'excursió al Parc de Llevant. Allà hem pogut gaudir d'un dia fantàstic amb companyia i envoltats de natura. 

Hem tingut una sortada, ja que hem trobat una serp!, fins hi tot l'hem poguda tocar, sempre amb cura. 

També hem aprofitat per conèixer la flora i la fauna de l'ecosistema, que ens servirà d'ajuda per començar el nou procés, els ecosistemes del món. Però abans cal investigar sobre els ecosistemes més propers. 

EL CANVI CLIMÀTIC

Al llarg del procés del clima hem conegut alguns fenòmens meteorològics i com ens afecten en el nostre dia a dia.

Per conèixer de primera mà les conseqüències del canvi climàtic que estam sofrint en el nostre planeta hem fet una visita guiada a l'exposició "El canvi climàtic" del museu de Manacor. Ens ha posat la pell de gallina veure la quantitat de plàstic que feim servir una família.

És hora de posar-hi remei i no hi ha millor manera que educant als nostres alumnes. 

SORTIDA AL MUSEU D'HISTÒRIA DE MANACOR


Seguint amb el procés de prehistòria hem anat al Museu de Manacor, on ens han fet un recorregut per les diferents sales de l'edifici. Sobretot hem passat més temps a la sala de prehistòria, ja que és l'època que estam descobrint. 

Per acabar la sortida hem fet un taller, els foners, on ens han ensenyat a tirar en fona i la història dels foners. 

SORTIDA A L'HOSPITALET VELL

Aquesta setmana hem visitat el poblat talaiòtic de l'Hospitaler Vell. Els infants han pogut conèixer com vivien les persones de l'època prehistòrica, i no hi ha millor manera per fer-ho que a un lloc proper a nosaltres.

Els alumnes han formulat un caramull de preguntes... saps que tenien de ganes de saber de coses! Com eren aquelles persones?, on dormien?, què menjaven?, com construïen les cases?... Totes aquestes hipòtesis ens les ha respost de manera molt grata na Magdalena. 

Còpia de InShot_20210921_200137580.mp4

REUNIÓ INICI DE CURS 21/22

Aquí vos deixam el video de les informacions més importants explicades pels nostres nins i nines!!

CURS 20 - 21

MAQUETES DELS ECOSISTEMES

Aquest trimestre hem fet el procés dels principals ecosistemes. En primer lloc, hem descobert quines característiques tenen els ecosistemes i quins éssers vius en formen part. 

Cada grup ha elaborat una maqueta d'un ecosistema diferent amb la seva explicació pertinent. 

Per acabar, hem exposat les maquetes al celobert perquè tots els alumnes del centre conjuntament amb les famílies en puguin gaudir. 

SORTIDA AL TORRENT DE LES TALAIOLES

Hem anat a fer una activitat promoguda pel GOB al Torrent de les Talaioles. Allà hem pogut descobrir la flora i la fauna de l'ecosistema. Tota aquesta informació ens servirà per realitzar el procés que estam iniciant sobre els diferents ecosistemes. Per altra banda, també hem netejat una part del torrent per tal de contribuir a la seva conservació, entre tots farem un món millor! 

SANT JORDI AL CLAUSTRE DE MANACOR

Aquesta setmana hem anat a fer una activitat de Sant Jordi al claustre. Na Sara de Ennigulart ens ha preparat una sèrie de taller, ben divertit i creatius, així com ens agraden a nosaltres. Tot aquest art estarà exposat dia 23 al mateix claustre. Quines ganes de veure com ha quedat.